Leiderschap gaat ook over volgerschap

Heb je in al je trainingen ook maar iets geleerd waarmee je de mindset van je team kunt ontwikkelen? Waardoor je werkt aan en met “volgerschap”.  Dat het er niet alleen om gaat dat jij managementvaardigheden leert om zaken gedaan te krijgen.

Waar gaat het dan wel om?

Weten wat er in de hoofden van je medewerkers gebeurt. En dat is zeker niet altijd hetzelfde als wat zich in jouw hoofd afspeelt. Het gaat erom dat je leert aansluiten bij hun werkpraktijk, de beleefde werkelijkheid van alle dag. Weet je wat de behoeften in je team zijn? Wat je medewerkers nodig hebben om goed in hun vel te zitten, om optimaal te kunnen presteren?

Hoe kun je het NU nog hebben over volgerschap?

De gemiddelde 30-er zal er ongetwijfeld de wenkbrauwen bij optrekken. Volgerschap klinkt misschien heel tegenstrijdig met wat we van onze medewerkers vragen: authenticiteit, initiatief, creatieve denkkracht, eigenzinnigheid.

Maar er is nog steeds sprake van hiërarchische verhoudingen. Je bent voor promotie en salaris nog steeds van een “baas” afhankelijk. Alleen kun je wel zeggen dat die verhouding zich de afgelopen 20 jaar sterk heeft ontwikkeld. Leiders en organisaties realiseren zich dit maar al te goed.

In de praktijk

Ik zie het als mijn missie om medewerkers en teamleiders steeds beter met elkaar te laten samenwerken. Samenwerking is namelijk dé cruciale factor in de ontwikkeling naar modern leiderschap en volgerschap.

Hoe die verandering zich in de praktijk vertaalt? Nog niet zo vanzelfsprekend. Dit artikel begon ik met de link naar trainingen. Samenwerken doe je in het werk zelf, dat leer je juist niet in trainingen. Je wilt met elkaar groeien en ontwikkelen. En dat wil je terugzien in het gedrag op de werkvloer. Want daar moet het tenslotte allemaal gebeuren.

Een goede teamcoach helpt je om die beweging in het werk te laten ontstaan. Dat lukt wanneer je teams én hun leidinggevenden samen begeleidt. Heel praktisch en realistisch. Met on-the-job activiteiten die jullie ambities en wensen ondersteunen.

1 tip:

stop vooral met meerdaagse managementtrainingen waarin samenwerkingsvaardigheden in teams het centrale thema zijn.