Manage de teamenergie, niet jullie tijd

Het managen van teamenergie leidt tot grotere bevlogenheid, prestatievermogen, gezondere medewerkers en werkplezier.

De afgelopen 10 jaar maken we met teamleiderschap een beweging door van “command en control” naar “empowerment en groei”.

Er is steeds meer behoefte aan balans, tussen vrijheid en controle. De wereld waarin we ons werk doen is steeds minder beheersbaar en dat vraagt ander manieren van werken. Onderzoeken laten zien dat mensen in teams meer ruimte nodig hebben. Als leidinggevende maak jij het je mensen zo makkelijk en aangenaam mogelijk om hun werk te kunnen doen. Jij geeft richting en kaders, je bedenkt samen met je team manieren om energiek en gezond te kunnen presteren.

Jij wilt toch ook het beste uit je mensen halen om tot de best mogelijke resultaten te komen?

Dat lukt niet door steeds langere dagen te maken, maar door je productiviteit te vergroten. Leiders en organisaties die de druk maar blijven opvoeren doen zichzelf, hun medewerkers en hun organisatiedoelen te kort. De stress en vermoeidheid zorgen er juist voor dat de kwaliteit van het werk achteruit gaat en de productiviteit omlaag.

Het managen van vitaliteit en energie

Vitaliteitsprogramma’s kennen vaak een fysieke insteek. Heel belangrijk. Tegelijkertijd zie je dat er in teams vaak nog weinig aandacht is voor de mentale kant van vitaliteit en energie. De mentale kracht die we nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Want dat is waar teamenergie over gaat.

In teams ontstaan er energielekken maar zijn er gelukkig ook energiegevers. Ook hierin wil je balans hebben. Zodat je werkt met een team waarin mensen zich actief willen en kunnen inzetten voor samenwerking, vernieuwing en hun eigen prestatievermogen.

In teams kunnen we de teamenergie meten, activeren en beïnvloeden. Zo krijg je zicht op de eventuele onbalans en de oorsprong van energiegevers en energielekken. Met de Spectrum Energiemeting® worden de volgende onderwerpen regelmatig onder het vergrootglas gelegd: de onderlinge communicatie, feedback geven en ontvangen, de teamvergadering, de planning, besluitvorming.

Door te werken met en aan teamenergie kun je je organisatie veel geld besparen. Het verzuim zie je dalen en de productiviteit gaat omhoog.